15 ЛИСТОПАДА 2024 РОКУ ВІДБУДЕТЬСЯ ІІІ ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКОСТІ В УПРАВЛІННІ ЗАКЛАДАМИ ОСВІТИ»

вівторок, 15 жовтня 2024 р.

 ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція

«ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКОСТІ В УПРАВЛІННІ ЗАКЛАДАМИ ОСВІТИ»

Дистанційний режим
15 листопада 2024 року

Шановні колеги!
Запрошуємо Вас взяти участь у конференції.

Всеукраїнська науково-практична конференція  стане платформою для обговорення актуальних теоретико-методологічних питань використання технологій менеджменту якості в управлінні закладами освіти та обєднання зусиль науковців і практиків щодо вдосконалення системи управління закладами освіти.

 Безкоштовна участь

Інформаційний лист

  




середа, 9 жовтня 2024 р.

4200 завдань з української мови та читання для 1-4 класу

 

Проєкт «Розвиток дитини» пропонує для використання батькам та вчителям початкових класів навчальні матеріали з української мови та читання для молодших школярів.

Сайт містить понад 4200 завдань для друку, створених професійними методистами та вчителями-практиками. Їх використання у щоденній роботі з дітьми в школі та вдома дозволить покращити результативність вивчення української мови.

Усі завдання сайту дуже яскраві, насичені креативно підібраним матеріалом, мають ігровий компонент. Кожне обране завдання можна роздрукувати як на звичайному, так і на кольоровому принтері.

Виконання завдань на папері дозволить розвивати не лише мовленнєву чи літературну компетентність, а й «soft skills»: охайність, посидючість, самостійність, кмітливість, творчі здібності, уяву тощо.

Для зручності користувачів завдання об’єднані за класами. Також користувачі можуть фільтрувати завдання за предметними категоріями та темами, типами головоломок тощо.

Детальніше…

95% вчителів вважають, що учні стали навчатися гірше – опитування

 

95% шкільних учителів переконані, що з початку повномасштабного вторгнення навчальні результати школярів погіршилися.

Відповідні дані оприлюднили Rakuten Viber спільно зі студією онлайн-освіти EdEra за результатами опитування майже тисячі педагогів, що було провелено напередодні Дня вчителя.

У межах опитування вчителі висловили власну думку щодо того, чи стали учні навчатися гірше протягом останніх 3 років, а також чому так відбувається та які методи можуть повернути успішність на достатній рівень.

За підсумками опитування, абсолютна більшість (95% опитаних учителів) впевнені, що навчальні результати учнів погіршилися з лютого 2022 року.

Ці спостереження базуються на власних враженнях вчителів, проведеній з учнями діагностиці, обговореннях з іншими вчителями та погіршенні оцінок.

Серед основних причин такого явища педагоги виокремлюють побутові перешкоди (83,8% вчителів відмітили цей варіант) та стрес через війну (73,7%).

Детальніше…

Студенти можуть скористатись гарячою лінією МОН щодо грантів

 

Студенти, у яких виникають питання щодо отримання освітнього гранту, можуть зателефонувати на гарячу лінію Міністерства освіти і науки.

З метою підтримки студентів МОН продовжує надавати консультаційну підтримку щодо державних грантів на навчання.

Для отримання консультації необхідно звертатись на гарячу лінію МОН за номером 0-(800)-50-45-70.

Також студенти можуть звернутись з питаннями, написавши на електронну пошту grant_mon@mon.gov.ua.

Гаряча лінія працює з понеділка по четвер з 9:00 до 17:00, у пʼятницю – з 9:00 до 16:00.

Консультаційна підтримка МОН у вигляді роботи гарячої лінії буде працювати до 5 листопада 2024 року.

Детальніше…

понеділок, 30 вересня 2024 р.

Мінімальне наповнення дистанційного класу становитиме 20 осіб

 

З 1 вересня 2025 року мінімальна кількість учнів у дистанційному класі становитиме не менше 20 осіб.

Відповідну норму містять зміни до положень, які є частиною комплексної політики «Школа офлайн», затверджені Міністерством освіти і науки.

При цьому діти, які навчатимуться за сімейною або екстернатною формами, не будуть враховуватись у цю кількість.

Також індивідуальні форми навчання дітей держава фінансуватиме окремо.

Щоб забезпечити тяглість освітнього процесу, передбачається, що дистанційні класи в одній школі повинні бути організовані для учнів з 1 по 9 клас, 1 по 11 клас, 5 по 11 клас або для ліцеїв з 8 по 11 клас.

Детальніше…

Онлайн-тести з усіх предметів НМТ–2024

 

Освіта.ua пропонує всім охочим пройти по два варіанти тестів з усіх предметів національного мультипредметного тесту, які цьогоріч були запропоновані учасникам під час основної сесії.

Як відомо, у 2025 році планується зберегти цьогорічний формат НМТ, і вступники складатимуть вступний іспит у форматі «3+1», де 3 – це три обов’язкові предмети (українська мова, математика та історія України) та 1 – це один предмет за вибором учасника.

До переліку предметів за вибором увійдуть чотири іноземні мови, українська література, біологія, географія, хімія та фізика.

Виконання запропонованих онлайн-тестів допоможе майбутнім абітурієнтам оцінити власний рівень підготовки з кожного предмета.

Після виконання кожного тесту учасник отримає правильні відповіді на всі завдання та розрахований результат у тестових та рейтингових балах.

Детальніше…

Комплексна політика «Школа офлайн»: ключові зміни

 

Міністерство освіти і науки України затвердило низку змін до положень, які є частиною комплексної політики «Школа офлайн». Зокрема, вони стосуються організації дистанційного навчання, індивідуального педагогічного патронажу та навчання за місцем перебування.

Політика має на меті повернути дітей до очного навчання, поліпшити якість дистанційної освіти та задовольнити потреби кожної з категорій учнів: діти на прифронтових територіях, діти на ТОТ та діти за кордоном.

Раніше МОН затвердило наказ № 1112 «Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні», який визначає особливості організації навчання у закладах загальної середньої освіти і так само регулює політику «Школа офлайн».

Детальніше…

Учителів запрошують долучитись до вебінару про оцінки в 5–9 класах НУШ

 

Учителів запрошують долучитись до вебінару «Як оцінювати учнівство 5–9 класів НУШ».

Вебінар буде присвячений новим підходам до оцінювання у 5–9 класах НУШ: що зміниться для вчителів і школярів.

На вебінарі педагоги зможуть отримати відповіді на свої запитання.

Мова піде про такі теми:

·         Що залишилося спільним (незмінним) між старим підходом і новим?

·         Як оцінити не лише знання, а й уміння, цінності, ставлення?

·    У чому різниця між формувальним і підсумковим оцінюванням? Як вони допоможуть відстежувати не лише результат, а й шлях, яким учень до нього йде?

·         Як оцінювати без оцінок і навіщо?

·         Як адаптувати форму оцінювання під різні освітні потреби учнів і учениць та як розробляти власні критерії?

·         Чи правда, що віднині оцінюємо лише підсумки та ДПА, а поточні роботи, домашні завдання залишаються без оцінок?

·    Як працювати з новими підходами до оцінювання, якщо журнали й щоденники не змінюються?

Вебінар відбудеться 3 жовтня о 16:00.

Детальніше…

пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

Відтепер школи мають обов’язково дотримуватись норм нового правопису


У 2024/25 навчальному році школи мають обов’язково дотримуватися норм чинного українського правопису в редакції 2019 року.

Про це йдеться в інструктивно-методичних рекомендаціях Міністерства освіти і науки щодо викладання навчальних предметів та інтегрованих курсів у школах у поточному навчальному році.

Ця вимога пов’язана з тим, що 22 травня 2024 року сплив п’ятирічний перехідний період для чинного українського правопису.

Відповідно, після завершення перехідного періоду у роботі й викладанні педагоги та адміністрація мають використовувати норми нової редакції правопису.

Детальніше…

Оприлюднено рекомендації щодо викладання шкільних предметів

 

Міністерство освіти і науки опублікувало інструктивно-методичні рекомендації щодо викладання навчальних предметів та інтегрованих курсів у школах у 2024/25 навчальному році.

Документ містить рекомендації для викладання в початкових класах, а також у 5–11 класах з предметів та інтегрованих курсів усіх освітніх галузей.

Додатково винесено рекомендації для викладання іноземних мов і «Захисту України».

У рекомендаціях розʼяснено зміни до Типової освітньої програми для 5–9 класів та наголошено, що школа може збільшувати мінімальну кількість годин, визначену типовим навчальним планом на навчальний предмет чи інтегрований курс.

Для вчителів громадянської освіти, які викладають у 6 і 7 класах, запропоновано два способи, як реалізувати цей освітній компонент: інтеграція питань громадянської освіти в курс історії України або впровадження курсу громадянської освіти в другому семестрі.

Детальніше…

Затверджено новий професійний стандарт для вчителя школи

 

Міністерством освіти і науки затверджено новий професійний стандарт «Учитель закладу загальної середньої освіти».

Документ розроблено на заміну професійного стандарту за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)».

Стандартом визначено, що мета професійної діяльності вчителя полягає в організації навчання та виховання школярів під час здобуття ними повної загальної середньої освіти шляхом формування у них  ключових компетентностей і світогляду на основі  загальнолюдських  і  національних цінностей, а також розвитку інтелектуальних, творчих і фізичних здібностей, необхідних для успішної самореалізації та продовження навчання.

Детальніше…

четвер, 29 серпня 2024 р.

Школи запрошують долучитись до апробації підручників

 

Шкільних учителів запрошують долучитись до проведення апробації підручників у 2024/25 навчальному році.

Апробація навчальної літератури запроваджується з метою дослідження й підвищення її якості.

У новому навчальному році апробацію повинні пройти підручники та посібники для 8 класу закладів загальної середньої освіти.

Апробація розпочнеться 2 вересня 2024 року і триватиме до 1 січня 2025 року.

Школи, які планують узяти участь в апробації, мають до 29 серпня 2024 року надіслати документи на адресу Українського інституту розвитку освіти на адресу: вул. Митрополита Василя Липківського, 36, 03035, Київ, або info@uied.org.ua.

Детальніше…

Як перевірити готовність дитини до школи?

 

Сайт «Розвиток дитини» пропонує батькам та вчителям початкових класів комплексні практичні завдання, що допоможуть педагогам або зацікавленим батькам виявити рівень освітніх втрат дитини на початку нового навчального року.

Банк завдань «Впевнений старт» спрямований на  допомогу в діагностуванні готовності дитини до школи, її рівня математичної компетентності відповідно до класу.

Завдання містять різнорівневі приклади та задачі на теми, передбачені базовим змістом Державного стандарту початкової освіти, пов’язані із функціональними знаннями, вміннями та навичками, які мали б увійти до навчального досвіду дитини перед першим класом або учнів на попередньому році навчання.

Детальніше…

Школи самостійно визначатимуть структуру навчання

 

Школи самостійно визначатимуть структуру та форми організації освітнього процесу.

Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки, інформуючи про особливості організації нового навчального року.

Зокрема, педагогічні ради шкіл мають повноваження у межах автономії самостійно визначати структуру і тривалість навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу.

Це має визначатись у межах часу, передбаченого освітньою програмою, відповідно до обсягу навчального навантаження, встановленого навчальним планом, та з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку здобувачів освіти, особливостей регіону тощо.

Також школам запропоновано вжити заходів щодо оптимізації термінів проведення навчального року, тобто визначення дат початку та закінчення канікул у зимовий період, відповідно до безпекової та соціально-гуманітарної ситуації, а також погодних умов.

Детальніше…

пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

УЦОЯО: імплементація нової моделі ДПА у 9 класах буде тривалою

 

Імплементація нової моделі державної підсумкової атестації у 9 класах буде тривалим багаторічним процесом, а процес розроблення моделі ДПА є великим викликом.

Про це повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти, коментуючи виклики, пов'язані з розробленням моделі ДПА учнів 9-х класів.

Це пов’язано передусім із тим, що підсумкова атестація на рівні 9-х класів має забезпечити об’єктивне оцінювання учнівства, незалежно від того, за якими освітніми програмами воно вчилося.

Окрім того, в УЦОЯО зазначають, що не менше питань виникає, коли йдеться про формат цього оцінювання, подання результатів тощо.

Детальніше…

В УЦОЯО відмовилися від ідеї проведення ДПА в 4 класах у 2025 році

 

Незважаючи на проведення пілотування окремих складників державної підсумкової атестації навесні 2024 року, Український центр оцінювання якості освіти відмовився від масштабування проєкту в 2025 році на всіх учнів 4 класів.

Про це йдеться у повідомленні Українського центру оцінювання якості освіти.

Про причини такого рішення в УЦОЯО не повідомили, зазначивши лише про недоречність проведення ДПА в 2025 році.

«Наразі очевидним є те, що у 2025 році запроваджувати таке оцінювання для всіх четвертокласників не є доречним, натомість важливо продовжити роботу з удосконалення моделі оцінювання», – йдеться у повідомленні.

Фахівці Українського центру опрацьовують результати пілотування ДПА з математики, української мови й читання у 4 класах, яке відбулось у травні цього року для 2000 учнів з 39 шкіл з різних регіонів.

Водночас у 2025 році УЦОЯО планує проведення другого етапу пілотування ДПА учнів 4-х класів.

Детальніше…

Триває робота над проєктом закону про НМТ у 2025 році

 

Міністерство освіти і науки спільно з Комітетом з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради та Українським центром оцінювання якості освіти наразі узгоджують ключові аспекти організації та проведення національного мультипредметного тесту в 2025 році.

Про це повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Наразі нормативних документів, які б регулювали проведення вступної кампанії 2025 року, ще немає.

Водночас фахівці вищезазначених відомств працюють над проєктом відповідного спеціального закону.

В УЦОЯО зазначають, що попри відсутність на сьогодні нормативної бази, майбутні вступники вже починають інтенсивну підготовку до іспитів.

Для підготовки до НМТ варто почати з ознайомлення із форматами завдань, які використовують у тестах НМТ, пройшовши демонстраційні версії тестів з потрібних предметів.

Детальніше…


четвер, 15 серпня 2024 р.

Школи зможуть більш гнучко розподіляти навчальні години в 5–9 класах

 

Міністерство освіти і науки внесло зміни до типової освітньої програми для 5–9 класів Нової української школи.

Оновлену типову програму затверджено наказом МОН.

Як зазначають у відомстві, зміни в типовій програмі додадуть закладам освіти гнучкості в розподілі навчальних годин. Таким чином, школи зможуть використовувати різноманітні навчальні плани та запроваджувати інтегровані курси. 

Також оновлений документ дозволить виділяти години на подолання освітніх втрат і зменшити навантаження на учнів.

Відтепер у типовій програмі розподіл навчального навантаження зроблено на основі мінімальної кількості годин на освітню галузь. 

Окрім того, передбачено резерв годин, який можна перерозподіляти між різними освітніми галузями. Рішення про перерозподіл годин ухвалюватиме педагогічна рада закладу освіти.

Детальніше…

Вступники до коледжів після 11 класу зараховані на бюджет

 

Вступники до закладів фахової передвищої освіти, які вступали на основі повної загальної середньої освіти або диплома кваліфікованого робітника, зараховані на бюджетну форму навчання.

Відповідні накази про зарахування студентів підписані в закладах освіти. 

Також відповідні статуси заяв зазначені в електронних кабінетах вступників і на сайті інформаційної системи Вступ.ОСВІТА.ua.

Ті вступники, хто не пройшов на бюджет і планує навчатись на контракті, будуть зараховані не пізніше 30 серпня.

Водночас деякі студенти з-поміж зарахованих на контракт можуть бути переведені на бюджет.

Детальніше…

Що таке широкий конкурс при вступі до закладу вищої освіти

 

Зміст, який вкладається в словосполучення «широкий конкурс», щорічно намагаються збагнути десятки тисяч вступників та їхніх батьків.

І хоч вдасться їм збагнути той зміст, хоч ні, все одно всі вони, як тільки припиняється прийом заяв на вступ, завмирають в очікуванні результатів роботи алгоритму адресного розміщення бюджетних місць: алгоритму, який комусь надасть рекомендацію на вступ, а комусь – ні.

Якщо вас цікавить, що ж таке той широкий конкурс, як працює отой алгоритм, і що є результатом його роботи, тоді ця стаття саме для вас.

Найважливішим результатом роботи алгоритму адресного розміщення бюджетних місць у закладах вищої освіти є визначення прохідного бала по кожній спеціальності. Цей прохідний бал буде різним на різні спеціальності і навіть на ту ж саму в різні роки, бо заяви подаються охочими із зовсім різними балами та й кількість вступників, яку треба взяти на бюджет, також може змінюватися з року в рік.

Детальніше…

Як майбутнім аспірантам і магістрам оплатити участь у спецсесії ЄВІ

 

У 2024 році вступники в магістратуру та аспірантуру, які не змогли взяти участь в основній або додатковій сесії ЄВІ чи бажають перескласти іспит і покращити результат, щоб отримати право на вступ, можуть узяти участь у спеціально організованій сесії єдиного вступного іспиту.

Скласти спеціальну сесію за власні кошти зможуть усі вступники, хто вчасно зареєструється для участі в спецсесії ЄВІ у приймальних комісіях закладів вищої освіти та сплатить вартість участі у розмірі 879 грн.

Для реєстрації, яка триватиме з 12 до 19 серпня, вступник має звернутися особисто або дистанційно до приймальної комісії та надати скановані копії реєстраційних документів.

Реєстрація на ЄВІ вважатиметься завершеною лише після надходження коштів від вступника на рахунок УЦОЯО.

Детальніше…

середа, 3 липня 2024 р.

Розпочалась реєстрація вступників на творчі конкурси та співбесіди

 

Розпочалась реєстрація вступників для участі в творчих конкурсах та індивідуальних співбесідах у закладах вищої освіти.

Пройти цю реєстрацію мають вступники, які планують вступати на творчі та спортивні спеціальності, а також ті, хто має право вступати за співбесідою замість результатів НМТ.

Реєстрація відбувається через електронний кабінет. Для цього вступник має внести інформацію в модулі кабінету: «Реєстрація на вступне випробування (співбесіда, творчий конкурс, фахове випробування)».

Заяви на вступні випробування дають можливість взяти участь у співбесідах та творчих конкурсах, а після їхнього успішного проходження – з 19 липня подати заяви на вступ до закладів вищої освіти.

Детальніше…

МОН планує скасувати дистанційну освіту для дітей-ВПО

 

Міністерство освіти і науки України планує скасувати можливість для дітей-ВПО дистанційно навчатись у «своїх» школах, зобов’язавши їх відвідувати школу за новим місцем проживання.

Про відповідні зміни, які містить проєкт наказу про зміни підходів до забезпечення навчального процесу під час воєнного стану, повідомили у ГО «Донбас SOS».

Зокрема, документ передбачає, що діти з числа ВПО, які навчались дистанційно поза межами свого перебування, мають навчатись очно або змішано за місцем фактичного проживання.

Правозахисники передбачають, що запровадження таких змін призведе до звільнення близько 10 тисяч освітян, які працюють у переміщених школах та з дітьми на тимчасово окупованих територіях.

Детальніше…

Хто може вступати до вишів без результатів НМТ у 2024 році

 

Міністерством освіти і науки визначено категорії вступників до закладів вищої освіти, які мають право брати участь у конкурсному відборі за результатами індивідуальної співбесіди замість результатів національного мультипредметного тесту.

Такі вступники можуть пройти співбесіду з предметів НМТ у закладі вищої освіти та претендувати як на бюджетні, так і на контрактні місця з можливістю зарахування на навчання на підставі отриманої позитивної оцінки.

Детальніше…

У вишах і коледжах створено центри допомоги вступникам

 

У всіх приймальних комісіях закладів фахової передвищої та вищої освіти створено консультаційні центри для допомоги вступникам.

Абітурієнти можуть звернутись до такого консультаційного центру, якщо у процесі створення електронного кабінету у них виникають запитання чи проблеми.

У таких центрах вступникам допоможуть зі створенням електронного кабінету, внесенням заяв в електронній формі, завантаженням додаткових документів чи відомостей, документа про освіту, на основі якого відбувається вступ, тощо.

Важливо: абітурієнти можуть звернутись по допомогу до будь-якого закладу вищої освіти, необов’язково до того, куди планують вступати.

Детальніше…

вівторок, 2 липня 2024 р.

Усі учасники НМТ отримали офіційні результати в е-кабінетах

 

Усі учасники основних сесій НМТ, які складали їх протягом 18 травня – 25 червня, отримали свої результати за шкалою 100–200 балів в персональних кабінетах.

Тепер у вкладці «Результати НМТ-2024» усім учасникам доступна опція формування Інформаційної картки учасника НМТ. Ця картка необхідна для вступу до закладів вищої освіти України.

Водночас ті учасники, яким потрібно подати оригінал документа з результатами НМТ-2024 до закордонного закладу освіти, можуть замовити витяг з результатів.

Як відомо, тепер вступники, які подолали порогові бали з усіх чотирьох предметів НМТ та здобули право брати участь у конкурсному відборі, мають створити персональний електронний кабінет для вступу, через який з 19 липня будуть подавати заяви до закладів вищої освіти, де планують здобувати освіту.

Детальніше…

Вступники в магістратуру можуть реєструватись на співбесіди

 

Розпочалась реєстрація заяв вступників у магістратуру на участь у співбесіді замість єдиного вступного іспиту та фаховому іспиті замість єдиного фахового вступного випробування.

Зокрема, вступники в магістратуру, які мають право на вступ за результатами співбесіди та фахового іспиту в закладі освіти, з 1 липня можуть зареєструватись для участі в них, подавши заяву в електронному кабінеті після його створення і активації.

Співбесіди замість ЄВІ, фахові іспити замість ЄФВВ будуть проводитись з 17 до 28 липня включно.

Детальний графік проведення таких вступних випробувань буде розміщено на сайтах закладів вищої освіти.

Реєстрація на співбесіди та фахові іспити триватиме до 18:00 дня, що передує останньому дню завершення проведення відповідних вступних випробувань в закладі освіти, тобто максимум до 27 липня.

Детальніше…

Уряд збільшив держзамовлення на затребуваних фахівців

 

У 2024 році в Україні збільшено державне замовлення на підготовку найбільш затребуваних на ринку праці фахівців.

Відповідне рішення ухвалене на засіданні Кабінету Міністрів.

Зокрема, розширення держзамовлення відбудеться у таких сферах, як охорона здоров’я, воєнні науки, національна безпека і безпека державного кордону, публічне управління та адміністрування, транспорт та будівництво, легка промисловість та інші.

За галузями «Охорона здоров’я» державне замовлення збільшиться на 1 112 осіб, «Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону» – на 640 осіб.

Детальніше…

Як подавати заяву про вступ до коледжу

 

Заяви на вступ до закладу фахової передвищої освіти подають у паперовій або електронній формі.

Вступники на основі базової (9 класів) або повної (11 класів) загальної (профільної) середньої освіти подають заяви тільки в електронній формі (через електронний кабінет).

Водночас існує кілька категорій вступників, які можуть подавати заяву в паперовій формі.

Детальніше…

пʼятниця, 7 червня 2024 р.

Усе про безпеку дітей і підлітків в інтернеті

 

Пропонуємо матеріали про безпечну поведінку та безпечне онлайн-спілкування дітей і підлітків у мережі Інтернет.

Інтернет є не лише важливим джерелом інформації, але і способом комунікації, який нівелює перешкоди для спілкування. Сучасні діти й підлітки проводять усе більше часу в інтернеті.

Аж ніяк не кожна дитина володіє достатнім рівнем знань щодо ризиків у цифровому середовищі та навичками безпечної поведінки в цифровому просторі. Діти мають право отримувати знання та підтримку у використанні цифрового середовища. 

Комунікація у віртуальному просторі має свої особливості. Так, інформаційно-комунікаційні технології є важливим інструментом у житті дітей під час здобуття освіти, соціалізації, самореалізації. Водночас, безконтрольне та безвідповідальне їх використання несе ризики для здоров’я, розвитку та благополуччя дітей.

Детальніше…

Строки вступу на фахового молодшого бакалавра

 

Особи, які можуть вступати на фахового молодшого бакалавра (денна форма навчання) поділяються на три категорії:

·         ті, що вступають на основі базової загальної середньої освіти;

·         ті, що вступають основі повної загальної або профільної середньої освіти;

·         інші категорії (ті, що вступають на основі освітньо-кваліфікаційного рівня кваліфікованого робітника та інші).

Строки вступу для кожної з цих категорій відрізняються. Також різняться строки вступу для тих абітурієнтів, хто вступає на іншу (крім денної та дуальної) форму навчання (тобто планує навчатися заочно).

Детальніше…

Вступникам до регіональних вишів підвищать конкурсний бал

 

Абітурієнтам, які вступатимуть до закладів вищої освіти, що розташовані у прифронтових та прикордонних областях, підвищать конкурсний бал за рахунок застосування регіонального коефіцієнту.

Відповідні зміни унормовані оновленим Порядком прийому на навчання до вишів.

Як відомо, регіональний коефіцієнт – це коефіцієнт, на який множиться конкурсний бал, якщо вступник обирає заклад вищої освіти, розташований у певному регіоні.

Тому для вступників, які оберуть для вступу виші у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській областях, їхній конкурсний бал буде множитись на коефіцієнт 1,07.

Для вступників до закладів вищої освіти у у Дніпропетровській, Полтавській областях, а також Бучанському районі Київської області, буде застосований коефіцієнт 1,04.

Для вступників до вишів усіх інших регіонів коефіцієнт дорівнюватиме 1,00.

Детальніше…

пʼятниця, 31 травня 2024 р.

Учасникам НМТ заборонили залишати собі чернетки після іспиту

 

Український центр оцінювання якості освіти посилив заходи, що спрямовані на унеможливлення витоку інформації про завдання національного мультипредметного тесту.

Відтепер учасникам НМТ буде заборонено виносити з аудиторії свої чернетки після складання іспиту, якщо на аркуші записані умови завдань.

Відповідні зміни до Регламенту роботи тимчасових екзаменаційних центрів внесені наказом Українського центру оцінювання якості освіти.

Зокрема, під час складання НМТ учасник має право користуватись чернеткою і робити на ній записи або числові розрахунки.

Згідно зі змінами, таку чернетку під час виходу на перерву між двома блоками мультитесту учасник має залишити на своєму робочому місці.

Після складання іспиту учасник НМТ має повернути свою чернетку старшому інструктору і лише після цього поставити свій підпис в аудиторному протоколі.

Детальніше…

У яких приміщеннях учасники НМТ складатимуть тести

 

У 2024 році вступники до закладів вищої освіти мають скласти національний мультипредметний тест.

Іспити будуть проведені двома сесіями: основною та додатковою, які триватимуть з 14 травня до 19 липня.

Мультитест відбудеться в комп’ютерному форматі у спеціально створених тимчасових екзаменаційних центрах.

Такі центри будуть створені як в Україні, так і за її межами: у країнах Європи та деяких країнах світу.

Тимчасові екзаменаційні центри в Україні створюють на базі закладів освіти, які технічно можуть забезпечити проведення в них комп'ютерного онлайн-тестування та відповідають певним вимогам.

Екзаменаційні центри будуть розміщуватись в окремій будівлі або її частині, ізольованій на час проведення НМТ.

Межею центру є зовнішній периметр будівлі (її частини), у якій організовано його роботу, і за його межі учасник не має права виходити до завершення іспиту, у тому числі під час 20-хвилинної перерви між двома блоками мультитесту.

Детальніше…

Вступникам в аспірантуру не зарахують сертифікат з іноземної мови

 

В Україні зупинено зарахування мовних сертифікатів як результатів мовного іспиту при вступі до аспірантури.

Відповідні зміни затверджені наказом Міністерства освіти і науки, який офіційно набрав чинності.

Відтепер сертифікати тестів TOEFL, або International English Language Testing System, або Cambridge English Language Assessment з англійської мови, TestDaF з німецької мови, DELF або DALF з французької мови не будуть зараховуватись замість результатів вступних іспитів.

Натомість для допуску до вступу на навчання для здобуття ступеня доктора філософії / доктора мистецтва, цьогоріч вступнику обов'язково необхідно надати результати єдиного вступного іспиту, який складатиметься з двох частин: тест з іноземної мови (англійської, німецької, французької, іспанської за вибором вступника) та ТЗНК (тест загальних навчальних компетентностей).

Детальніше…

Вивчаємо з дитиною професії: хто чим займається?

 

Проєкт «Розвиток дитини» пропонує батькам, вихователям та вчителям шістнадцять оригінальних творчих завдань для розвитку лінгвістичного інтелекту, навичок аналітичного, логічного, абстрактного мислення, розширення кругозору, формування ціннісного ставлення до праці людини тощо.

Виконання запропонованих завдань сприятиме знайомству дітей зі світом професій, вихованню відповідальності та позитивного ставлення до людей, що виконують різні професійні обов’язки.

Детальніше…

Школам рекомендуватимуть змістити навчання на теплий період

 

Міністерство освіти і науки може рекомендувати закладам середньої освіти змістити розклад навчання на теплий період року через нестабільне електропостачання та необхідність економії ресурсів.

Про це у коментарі Telegraf сказав міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

За його словами, МОН надішле відповідні рекомендації після завершення необхідних розрахунків.

«Швидше за все буде зміщення навчання на теплий період, адже питання забезпечення електроенергією – тільки частина проблеми, адже є ще також питання опалення. Ми повинні і цю проблему вирішувати. Тому два комплекси: генерація і зміна графіків», – сказав міністр.

Він також додав, що окрім цього, можуть бути зміни графіків навчання не лише щодо початку і завершення навчального року, а й по дням.

«Зараз приймаємо остаточне рішення, але, швидше за все будуть зміщені графіки [навчання] по дню. Тобто не тільки в контексті початку і завершення навчального року і канікулярних періодів, а й по дню. Це буде залежати чи позмінно організовано навчання в школі, але такий комплекс заходів ми розробляємо», – повідомив Лісовий.

Детальніше…

середа, 15 травня 2024 р.

Тренувальні варіанти для підготовки до ЗНО/НМТ

 

Сайт ЗНО-ОНЛАЙН пропонує майбутнім учасникам національного мультитесту 2024 року тренувальні варіанти тестів для підготовки.

За допомогою сервісу майбутні абітурієнти мають можливість ефективно підготуватися до виконання завдань з української мови, математики, історії України, української літератури, географії, біології, фізики, хімії та іноземних мов (англійської, німецької, французької, іспанської).

На сайті представлені тренувальні варіанти мультитестів з наборами завдань з різних предметних блоків.

Також учасники НМТ у зручному форматі можуть додатково пройти демонстраційні варіанти НМТ з усіх предметів, які підготував Український центр оцінювання якості освіти.

Майбутні вступники можуть щоденно тренуватися, опрацьовуючи блоки мультитесту, з предметів, які є обов'язковими для всіх абітурієнтів, та того предмета, який планують обрати четвертим для себе.

Детальніше…

МОН планує спростити шкільні освітні програми

 

У Міністерстві освіти і науки працюють над змінами до освітніх програм для базової школи.

Про це повідомив міністр освіти та науки Оксен Лісовий в інтерв’ю hromadske.ua, відповідаючи на запитання щодо необхідності спрощення деяких освітніх програм. 

За його словами, «спрощення» не означає, що треба зробити програми менш якісними. Водночас необхідно створити можливість для дітей самим заглиблюватися в тему, яку вони вивчають.

«Коли ми в «Українській літературі» даємо на рік, умовно, 42 автори, то розуміємо, що діти не заглибляться у твір, якісно його не рефлексуватимуть, не матимуть часу на осмислення вчинків героїв Сьогодні штучний інтелект допомагає швидко написати будь-яке есе. Для чого ж заштовхувати дітей у ситуацію, де вони свідомо вимушені якось фальсифікувати?» – зазначив Лісовий.

Детальніше…

Як готуватися до виконання завдань НМТ з хімії

 

Національний мультипредметний тест у 2024 році складатиметься з двох блоків по два предмети. Другий блок після перерви складатиметься з завдань з історії України, яка є обов'язковою для усіх абітурієнтів, та предмета за вибором учасника тестування. Серед предметів за вибором учасник НМТ може обрати хімію.

Усього в блоці НМТ з хімії буде 30 завдань, з-поміж яких:

·         22 завдання з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох варіантів;

·         2 завдання на встановлення відповідності (потрібно встановити по 3 «логічні пари»);

·         6 завдань відкритої форми з короткою відповіддю.

За виконання завдань блоку мультитесту з хімії вступники зможуть отримати від 0 до 40 балів.

Зміст завдань блоку НМТ з хімії буде відповідати чинній програмі ЗНО з хімії. Ця програма охоплює 4 тематичні блоки, вивчення яких передбачено в шкільному курсі з хімії.

Під час оцінювання кожному учаснику тестування буде надана можливість скористатися довідковими матеріалами, із якими варто ознайомитися заздалегідь.

Детальніше…

четвер, 2 травня 2024 р.

Мотиваційний лист для вступу: приклади та поради

 

У 2024 році для вступу на фахового молодшого бакалавра, бакалавра та магістра як на бюджет, так і на контракт передбачене обов'язкове подання мотиваційних листів в електронному кабінеті вступника.

Кожен заклад вищої освіти визначає свої критерії оцінювання мотиваційних листів. Але загальні принципи щодо змісту та структури таких листів є спільними для всіх.

Пропонуємо вам приклади мотиваційних листів для ознайомлення із загальними принципами їх написання.

Ці приклади ви можете використовувати як орієнтир для складання власного мотиваційного листа.

Варто пам‘ятати, що успішний мотиваційний лист – це завжди ваша особиста історія, яка розказана саме вами і відображає вашу зацікавленість у вступі на ту чи іншу спеціальність.

Перед написанням власного мотиваційного листа обовʼязково з’ясуйте в закладі вищої освіти формальні вимоги щодо обсягу, структури й оформлення листа, а також щодо інформації, яку повинен містити лист.

Детальніше…

Вступники в магістратуру складатимуть іспити від 1 до 3 днів

 

Вступники в магістратуру будуть складати єдиний вступний іспит та єдине фахове вступне випробування один, два або три дні залежно від кількості тестів.

Про це повідомила директор Центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко під час вебінару, присвяченого процедурі вступних іспитів у магістратуру.

За її словами, в один день майбутній магістрант зможе скласти тільки один іспит.

Відповідно, ті вступники, які складатимуть лише єдиний вступний іспит, повинні будуть з’явитись до екзаменаційного центру один раз.

Натомість ті вступники в магістратуру, які мають складати ЄВІ і ЄФВВ, складатимуть іспити два дні відповідно до дат у запрошеннях, які отримають у своїх електронних кабінетах вступника.

Ті ж вступники, які не визначились з майбутньою спеціальністю, мають право обрати два предмети ЄФВВ, і тоді, відповідно, вони складатимуть їх теж у різні дні, тобто усього вони мають скласти три іспити за три дні.

Детальніше…

Українцям пропонують мобільний ігровий симулятор з такмеду

 

Українцям пропонують скористатись мобільним ігровим симулятором для тренування навичок порятунку життя та допомоги пораненим в умовах бойових дій LifesaverSIM.

Симулятор створений для Сил оборони, а також для всіх, хто живе та працює в умовах війни і хоче навчитися надавати допомогу та рятувати життя.

Перший навчальний курс для всіх військових ASM створений у співпраці з досвідченими інструкторами та бойовими медиками. Він відповідає настановам Комітету TCCC та стандарту NATO і враховує усі важливі аспекти надання допомоги на полі бою:

·         дві фази надання допомоги — під вогнем (CUF) та в тактичних умовах (TFC);

·         контроль масивних кровотеч, приховані поранення, накладання турнікету, тампонування ран та тиснучий бандаж;

·         відновлення прохідності дихальних шляхів, виявлення та усунення обструкцій;

·         травми грудної клітки та оцінка дихання, накладання оклюзійної наліпки та барпінг;

·         розпізнавання шокового стану та контроль не критичних кровотеч;

·         попередження гіпотермії та підготовка до евакуації.

Детальніше…