четвер, 29 серпня 2024 р.

Школи запрошують долучитись до апробації підручників

 

Шкільних учителів запрошують долучитись до проведення апробації підручників у 2024/25 навчальному році.

Апробація навчальної літератури запроваджується з метою дослідження й підвищення її якості.

У новому навчальному році апробацію повинні пройти підручники та посібники для 8 класу закладів загальної середньої освіти.

Апробація розпочнеться 2 вересня 2024 року і триватиме до 1 січня 2025 року.

Школи, які планують узяти участь в апробації, мають до 29 серпня 2024 року надіслати документи на адресу Українського інституту розвитку освіти на адресу: вул. Митрополита Василя Липківського, 36, 03035, Київ, або info@uied.org.ua.

Детальніше…

Як перевірити готовність дитини до школи?

 

Сайт «Розвиток дитини» пропонує батькам та вчителям початкових класів комплексні практичні завдання, що допоможуть педагогам або зацікавленим батькам виявити рівень освітніх втрат дитини на початку нового навчального року.

Банк завдань «Впевнений старт» спрямований на  допомогу в діагностуванні готовності дитини до школи, її рівня математичної компетентності відповідно до класу.

Завдання містять різнорівневі приклади та задачі на теми, передбачені базовим змістом Державного стандарту початкової освіти, пов’язані із функціональними знаннями, вміннями та навичками, які мали б увійти до навчального досвіду дитини перед першим класом або учнів на попередньому році навчання.

Детальніше…

Школи самостійно визначатимуть структуру навчання

 

Школи самостійно визначатимуть структуру та форми організації освітнього процесу.

Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки, інформуючи про особливості організації нового навчального року.

Зокрема, педагогічні ради шкіл мають повноваження у межах автономії самостійно визначати структуру і тривалість навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу.

Це має визначатись у межах часу, передбаченого освітньою програмою, відповідно до обсягу навчального навантаження, встановленого навчальним планом, та з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку здобувачів освіти, особливостей регіону тощо.

Також школам запропоновано вжити заходів щодо оптимізації термінів проведення навчального року, тобто визначення дат початку та закінчення канікул у зимовий період, відповідно до безпекової та соціально-гуманітарної ситуації, а також погодних умов.

Детальніше…

пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

УЦОЯО: імплементація нової моделі ДПА у 9 класах буде тривалою

 

Імплементація нової моделі державної підсумкової атестації у 9 класах буде тривалим багаторічним процесом, а процес розроблення моделі ДПА є великим викликом.

Про це повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти, коментуючи виклики, пов'язані з розробленням моделі ДПА учнів 9-х класів.

Це пов’язано передусім із тим, що підсумкова атестація на рівні 9-х класів має забезпечити об’єктивне оцінювання учнівства, незалежно від того, за якими освітніми програмами воно вчилося.

Окрім того, в УЦОЯО зазначають, що не менше питань виникає, коли йдеться про формат цього оцінювання, подання результатів тощо.

Детальніше…

В УЦОЯО відмовилися від ідеї проведення ДПА в 4 класах у 2025 році

 

Незважаючи на проведення пілотування окремих складників державної підсумкової атестації навесні 2024 року, Український центр оцінювання якості освіти відмовився від масштабування проєкту в 2025 році на всіх учнів 4 класів.

Про це йдеться у повідомленні Українського центру оцінювання якості освіти.

Про причини такого рішення в УЦОЯО не повідомили, зазначивши лише про недоречність проведення ДПА в 2025 році.

«Наразі очевидним є те, що у 2025 році запроваджувати таке оцінювання для всіх четвертокласників не є доречним, натомість важливо продовжити роботу з удосконалення моделі оцінювання», – йдеться у повідомленні.

Фахівці Українського центру опрацьовують результати пілотування ДПА з математики, української мови й читання у 4 класах, яке відбулось у травні цього року для 2000 учнів з 39 шкіл з різних регіонів.

Водночас у 2025 році УЦОЯО планує проведення другого етапу пілотування ДПА учнів 4-х класів.

Детальніше…

Триває робота над проєктом закону про НМТ у 2025 році

 

Міністерство освіти і науки спільно з Комітетом з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради та Українським центром оцінювання якості освіти наразі узгоджують ключові аспекти організації та проведення національного мультипредметного тесту в 2025 році.

Про це повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Наразі нормативних документів, які б регулювали проведення вступної кампанії 2025 року, ще немає.

Водночас фахівці вищезазначених відомств працюють над проєктом відповідного спеціального закону.

В УЦОЯО зазначають, що попри відсутність на сьогодні нормативної бази, майбутні вступники вже починають інтенсивну підготовку до іспитів.

Для підготовки до НМТ варто почати з ознайомлення із форматами завдань, які використовують у тестах НМТ, пройшовши демонстраційні версії тестів з потрібних предметів.

Детальніше…


четвер, 15 серпня 2024 р.

Школи зможуть більш гнучко розподіляти навчальні години в 5–9 класах

 

Міністерство освіти і науки внесло зміни до типової освітньої програми для 5–9 класів Нової української школи.

Оновлену типову програму затверджено наказом МОН.

Як зазначають у відомстві, зміни в типовій програмі додадуть закладам освіти гнучкості в розподілі навчальних годин. Таким чином, школи зможуть використовувати різноманітні навчальні плани та запроваджувати інтегровані курси. 

Також оновлений документ дозволить виділяти години на подолання освітніх втрат і зменшити навантаження на учнів.

Відтепер у типовій програмі розподіл навчального навантаження зроблено на основі мінімальної кількості годин на освітню галузь. 

Окрім того, передбачено резерв годин, який можна перерозподіляти між різними освітніми галузями. Рішення про перерозподіл годин ухвалюватиме педагогічна рада закладу освіти.

Детальніше…

Вступники до коледжів після 11 класу зараховані на бюджет

 

Вступники до закладів фахової передвищої освіти, які вступали на основі повної загальної середньої освіти або диплома кваліфікованого робітника, зараховані на бюджетну форму навчання.

Відповідні накази про зарахування студентів підписані в закладах освіти. 

Також відповідні статуси заяв зазначені в електронних кабінетах вступників і на сайті інформаційної системи Вступ.ОСВІТА.ua.

Ті вступники, хто не пройшов на бюджет і планує навчатись на контракті, будуть зараховані не пізніше 30 серпня.

Водночас деякі студенти з-поміж зарахованих на контракт можуть бути переведені на бюджет.

Детальніше…

Що таке широкий конкурс при вступі до закладу вищої освіти

 

Зміст, який вкладається в словосполучення «широкий конкурс», щорічно намагаються збагнути десятки тисяч вступників та їхніх батьків.

І хоч вдасться їм збагнути той зміст, хоч ні, все одно всі вони, як тільки припиняється прийом заяв на вступ, завмирають в очікуванні результатів роботи алгоритму адресного розміщення бюджетних місць: алгоритму, який комусь надасть рекомендацію на вступ, а комусь – ні.

Якщо вас цікавить, що ж таке той широкий конкурс, як працює отой алгоритм, і що є результатом його роботи, тоді ця стаття саме для вас.

Найважливішим результатом роботи алгоритму адресного розміщення бюджетних місць у закладах вищої освіти є визначення прохідного бала по кожній спеціальності. Цей прохідний бал буде різним на різні спеціальності і навіть на ту ж саму в різні роки, бо заяви подаються охочими із зовсім різними балами та й кількість вступників, яку треба взяти на бюджет, також може змінюватися з року в рік.

Детальніше…

Як майбутнім аспірантам і магістрам оплатити участь у спецсесії ЄВІ

 

У 2024 році вступники в магістратуру та аспірантуру, які не змогли взяти участь в основній або додатковій сесії ЄВІ чи бажають перескласти іспит і покращити результат, щоб отримати право на вступ, можуть узяти участь у спеціально організованій сесії єдиного вступного іспиту.

Скласти спеціальну сесію за власні кошти зможуть усі вступники, хто вчасно зареєструється для участі в спецсесії ЄВІ у приймальних комісіях закладів вищої освіти та сплатить вартість участі у розмірі 879 грн.

Для реєстрації, яка триватиме з 12 до 19 серпня, вступник має звернутися особисто або дистанційно до приймальної комісії та надати скановані копії реєстраційних документів.

Реєстрація на ЄВІ вважатиметься завершеною лише після надходження коштів від вступника на рахунок УЦОЯО.

Детальніше…