пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

Відтепер школи мають обов’язково дотримуватись норм нового правопису


У 2024/25 навчальному році школи мають обов’язково дотримуватися норм чинного українського правопису в редакції 2019 року.

Про це йдеться в інструктивно-методичних рекомендаціях Міністерства освіти і науки щодо викладання навчальних предметів та інтегрованих курсів у школах у поточному навчальному році.

Ця вимога пов’язана з тим, що 22 травня 2024 року сплив п’ятирічний перехідний період для чинного українського правопису.

Відповідно, після завершення перехідного періоду у роботі й викладанні педагоги та адміністрація мають використовувати норми нової редакції правопису.

Детальніше…

Оприлюднено рекомендації щодо викладання шкільних предметів

 

Міністерство освіти і науки опублікувало інструктивно-методичні рекомендації щодо викладання навчальних предметів та інтегрованих курсів у школах у 2024/25 навчальному році.

Документ містить рекомендації для викладання в початкових класах, а також у 5–11 класах з предметів та інтегрованих курсів усіх освітніх галузей.

Додатково винесено рекомендації для викладання іноземних мов і «Захисту України».

У рекомендаціях розʼяснено зміни до Типової освітньої програми для 5–9 класів та наголошено, що школа може збільшувати мінімальну кількість годин, визначену типовим навчальним планом на навчальний предмет чи інтегрований курс.

Для вчителів громадянської освіти, які викладають у 6 і 7 класах, запропоновано два способи, як реалізувати цей освітній компонент: інтеграція питань громадянської освіти в курс історії України або впровадження курсу громадянської освіти в другому семестрі.

Детальніше…

Затверджено новий професійний стандарт для вчителя школи

 

Міністерством освіти і науки затверджено новий професійний стандарт «Учитель закладу загальної середньої освіти».

Документ розроблено на заміну професійного стандарту за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)».

Стандартом визначено, що мета професійної діяльності вчителя полягає в організації навчання та виховання школярів під час здобуття ними повної загальної середньої освіти шляхом формування у них  ключових компетентностей і світогляду на основі  загальнолюдських  і  національних цінностей, а також розвитку інтелектуальних, творчих і фізичних здібностей, необхідних для успішної самореалізації та продовження навчання.

Детальніше…